South Newton Residence

What started as a fix and flip development opportunity for this classic 60's bilevel quickly turned into a more ambitious and personal project as we started exploring the design opportunities.  Within weeks the owner decided that this was going to be his new home.  The project became as much about working with the client to discover and express his own aesthetic as it was about solving the inherent problems of a bi-level design.  All of this had to be done on a fast track schedule with demolition starting 3 weeks after he took possession of the house.  The finished product is a warm and modern reinterpretation of a bi-level.  The public living spaces were designed into an open plan organized around the new stone fireplace.  Freestanding walnut kitchen cabinets, a leather wall, and cherry built-in furniture define the different spaces, which are unified by the softly vaulted ceiling and walnut floors.  The master bath uses retrained lines with beautiful materials to create a peaceful retreat.  The previously dark and cavelike lower level was reworked to let light pout in and now opens up onto the stone patio leading out to the pool and landscaped yard.