Newton Corner Residence

When we first saw this 1890's brick Victorian, we immediately fell in love with the fanciful exterior and details.  The interior had not been updated in over 40 years, and aside from showing its age, the house was dark and the spaces were disconnected.  The interior details, while still original, were surprisingly spare for a house of its stature and age.  The challenge was to open up the flow of the house on the interior to augment the existing details  while keeping true to the architecture of the period.  By removing a second chimney in the middle of the house and simplify the hallways we were able to open up the rooms to each other and to the light.  The kitchen, half bath and butler's pantry were transformed from a series of awkward and dark spaces into a single sun filled room that is open to the rest of the house.  A new deck off the kitchen and dining room is nestled high up in the treetops and completes the house's connection to the outdoors.  On the second suite we were able to create a master suite with a large dressing room, while finding room for a small second full bathroom.  The trim throughout the house was designed to give each room the character it deserved.  The lighting was lovingly selected after hours of pouring over antiques - many of which needed to be restored.  The result is a home that seamlessly blends the charm of of the original house with the needs of modern life and the wonderfully playful character of its owners.